Cum să răscumperi vremea pe Facebook? (8 pași)

Când ai citit titlul, posibil te-ai gândit că glumesc. Cum adică să răscumperi vremea pe Facebook unde cei mai mulți o pierd și o dată cu vremea pierd și relațiile și multe oportunități, iar alții își pierd acolo și mințile. Am pus titlul acesta pornind de la versetul din Biblie care spune astfel:  

Luaţi seama deci să umblaţi cu băgare de seamă, nu ca nişte neînţelepţi, ci ca nişte înţelepţi.Răscumpăraţi vremea, căci zilele sunt rele. De aceea nu fiţi nepricepuţi, ci înţelegeţi care este voia Domnului. (Efeseni 5:15-17) 

 

Cuvântul tradus în limba română aici cu “vreme” este grecesul καιρός (KAIROS) care se referă la timp în sens de sezon sau oportunitate. Deci, nouă, creștinilor, ni se cere să umblăm cu băgare de seamă în tot ce facem și să răscumpărăm vremea, adică să folosim orice oportunitate pentru a face voia lui Dumnezeu. Și mai vreau să vă atrag atenția că este responsabilitatea noastră să pricepem și să înțelegem care este voia lui Dumnezeu pentru noi în fiecare situație, inclusiv când folosim Facebook sau alte rețele de socializare, căci aceleași probleme le creează și aceleași principii li se aplică.  

În acest articol voi prezenta câteva sfaturi utile care vor ajuta pe fiecare creștin să nu mai risipească timpul și oportunitățile pe Facebook, ci invers, să folosească această unealtă pentru a răscumpăra vremea și a împlini voia lui Dumnezeu. Este trist că pentru cei mai mulți Facebook este ca și o jucărie, pe când aceasta este o unealtă puternică de comunicare și dacă vreți, chiar un amvon, în jurul căruia poți să-ți aduni prietenii și să le slujești prin Evanghelie. Așadar, cum să răscumpărăm vremea pe Facebook? 

 

1. Planifică înainte să intri pe Facebook

Împăratul Solomon a scris astfel: 

 

Planurile omului harnic nu duc decât la belşug, dar cel ce lucrează cu grabă n-ajunge decât la lipsă. –(Proverbe 21:5) 

 

Vă atrag atenția că și cel harnic și cel care lucrează în grabă lucrează. Deosebirea dintre ei este că unul planifică bine lucrurile și are doar belșug, pe când al doilea lucrează în grabă, fără un plan și nu ajunge decât la lipsă. Așa este și pe Facebook. De fiecare dată când intri fără nici un plan vei risipi multă vreme și doar vei reacționa, nu vei acționa. Deci, nu mai fă așa. În agenda ta sau pe o foaie de hârtie scrie o listă cu tot ce vrei să faci, adică o listă cu toate sarcinile tale cât vei sta pe Internet. Faptul că vei avea o listă te va face să acționezi organizat și să nu pierzi timpul în zadar. 

2. Alcătuiește postări care să răspundă nevoilor prietenilor tăi

Planifică bine postarea care vrei tu să o pui și pornește de la nevoile pe care le au prietenii tăi din rețea. Atunci postările tale vor fi relevante când vor răspunde nevoilor lor. În Epistola către Coloseni este scris astfel: 

 

Purtaţi-vă cu înţelepciune faţă de cei de afară; răscumpăraţi vremea. Vorbirea voastră să fie totdeauna cu har, dreasă cu sare, ca să ştiţi cum trebuie să răspundeţi fiecăruia. (Coloseni 4:5-6) 

 

Când zice “cei de afară”  apostolul Pavel se referă la cei necredincioși. Ei sunt printre prietenii tăi din rețea, dar și oricine din afara rețelei tale poate oricând accesa postările tale. Deci, poartă-țe cu înțelepciune față de ei și răscumpără oportunitățlie ca să le vestești pe Domnul Isus Hristos. Ceea ce scrie aici cu privire la vorbire ca să fie cu har și dreasă cu sare se referă în aceeași măsură și la postările de pe Facebook. Nu pune acolo lucruri ierftine și de nimic. Postează cuvinte cu har, adică cuvinte care aduc har de la Dumnezeu. Deosebirea dintre o mâncare cu sare și una fără este că cea cu sare este interesantă, gustoasă, delicioasă. Așa trebuie să fie și postările noastre, interesante pentru oameni. Și dacă le planifici bine din timp așa vor fi. Inspiră-te din studiul Bibliei pe care îl faci la moment în alcătuirea postărilor. 

3. Publică postarea 

Primul lucru când intri în rețea este să publici postarea ta pregătită cu grijă și atenție din timp și așa ca să fie cu har și dreasă cu sare, cum spune apostolul. Prin faptul că vei publica mai întâi postarea vei acționa și nu vei reacționa așa ca să te trezești că petreci ore în șir pe Facebook și nu vii cu nici o vorbă (postare) cu har și cu sare. 

4. Răspunde la mesajele personale

Verifică cutia poștală și vezi dacă nu ai primit mesaje personale, căci unele din ele pot fi urgente și trebuie să le dai prioritate. De fapt și în viață, totdeauna trebuie să dai prioritate relațiilor personale pe care le ai cu oamenii, ca să nu te trezești că ești prieten cu toți și nu ești prieten cu nimeni sau că comunici cu toți, dar nu comunici bine cu nimeni. Ca să nu se întâmple aceasta, răspunde  la mesajele care ți-au fost adresate personal imediat după ce publici postarea ta bine gândită. 

5. Derulează banda cu noutăți

De obicei până acum acolo ai mers prima dată. De aceasta și ai reacționat totdeauna în loc să acționezi. Treci prin banda cu noutăți  (News Feed) și dă LIKE acolo unde vrei să-ți arăți aprecierea, dă SHARE la orice materiale pe care dorești să le distribui și COMENTEAZĂ cu înțelepciune oriunde crezi că poți da o încurajare, o rugăciune, o mulțumire, un sfat bun, într-un cuvânt- o vorbă cu har și cu sare. Acceptă invitațiile la evenimente pe care le-ai primit și trimite mai departe aceste invitații prietenilor tăi. Acestea pot fi serviciile bisericii din are faci parte, tabere, sesiune la Institutul Biblic. Cu prilejul acesta vă invit la studiul de șase săptămâni intitulat “Cum să-ți zidești o familie trainică” care fost predat cu începere din 26 februarie 2015, în fiecare joi, la orele 18:00, în incinta bisericii “Harul” de pe strada Ciocârliei 2/8, Chișinău etc. 

6. Verifică notificările

Astfel te vei asigura că nu ți-a scăpat din vedere ceva important, căci acesta este un fel de a trece repede prin banda de noutăți fără a o derula în întregime și așa vei vedea doar ceea ce te privește și nu ai văzut de la ultima activitate pe Facebook. 

7. Răspunde la postările importante de la notificări

Aceasta dacă chiar sunt cu adevărat importante. Ar putea să fie postări într-un grup de lucru, comitetul bisericii, grupul tău de studiu biblic etc. Vezi ce este important și răspunde. 

8. Limitează timpul și frecvența utilizării Facebook

După ce ai făcut totul potrivit cu primii pași, stabilește o limită pentru timpul care îl petreci pe Facebook și cât de des vei accesa această rețea de socializare. Din experiența personală cred că vor fi suficiente 30-40 minute în zi. Maxim o oră. Cred că este foarte suficient ca să accesezi o dată pe zi Facebook sau altă rețea de socializare pe care o folosești. Apoi, după ce ai făcut tot ce ai avut nu mai reveni, căci astfel vei fi sustras de la celelalte activități și nu te vei putea concentra la celelalte responsabilități. Petrece timp ca să studiezi în profunzime Sfintele Scripturi și în privința aceasta îți recomand manualele de studiu biblic inductiv. 

 

Vă invit să împărtășiți aici experiențele și sfaturile în ce privește Facebook și alte rețele de socializare și care credeți că le vor fi de folos și altor cititori. De asemenea, dacă ați găsit articolul folositor, faceți o postare pe Facebook și recomandați-l prietenilor. Dumnezeu să vă binecuvânteze!